De 5 Gouden tips voor uw team in 2014

Het nieuwe jaar is begonnen. Weer volop kans om meer uit je team te halen. Wat kan je doen om beter samen te werken 2014? Hier onze 5 Gouden tips voor uw team:

1) Doe in 2014 aan successenplanning.
Kijk niet te veel naar wat er allemaal niet goed gaat. Dat is verleidelijk maar niet zo effectief en zeker niet goed voor de sfeer. Breng in kaart wat er vorig jaar goed ging in de samenwerking, bepaal wat de succesfactoren waren en bedenk hoe je deze kunt herhalen. Niet alleen nuttig, maar ook erg leuk om te doen. Dit kan tijdens een teambuilding of teamdag. Of gewoon zelf met je team.

2) Mail niet als je ook even langs kunt lopen.
Je kent die escalerende emailconversaties wel. Omdat je de toon niet hoort en het gezicht er niet bij ziet, worden de mails steeds grimmiger. Soms wordt de leidinggevende ook nog even in de cc gezet. Loop gewoon even langs, kopje koffie erbij. Dan kun je ook meteen even vragen hoe het gaat.

3) Vergader over vergaderen.
Er is veel kritiek op vergaderingen. Het is eenrichtingsverkeer van de manager, er worden nooit besluiten genomen en vergaderingen duren te lang. Vergader eens over hoe je wilt vergaderen. Wat zou je willen afspreken om de vergadering effectiever te laten verlopen? En hou vergaderingen kort. Uit onderzoek blijkt dat langer dan een uur vergaderen niets meer oplevert, behalve irritatie dan.

4) Probeer je collega’s niet te veranderen.
Je weet vast wat je collega’s en je manager beter kunnen doen: niet te veel praten, harder werken, beter luisteren naar jou, niet zeuren en echte besluiten nemen tijdens de vergadering. Je collega’s veranderen gaat niet lukken, maar jijzelf kan wél actie ondernemen om de samenwerking te verbeteren.

5) Organiseer feedback.
Eigenlijk vindt iedereen dat je elkaar moet kunnen aanspreken in een team. En eigenlijk wordt bijna nergens spontaan feedback gegeven. Organiseer het daarom. Plan een moment waarop je in wisselende tweetallen bespreekt hoe de samenwerking verloopt. Vergeet ook niet te vertellen wat je vindt dat er wel goed gaat. Positieve feedback werkt misschien nog wel beter dan negatieve feedback.

Wil je weten hoe Schateiland je team kan helpen in de samenwerking, bijvoorbeeld op een teambuilding? Bel ons dan op +31 6 26961659 of mail ons via info@schateiland.be

Dit bericht is geplaatst in Samenwerken, Teambuilding. Bookmark de permalink.