De 5 Gouden tips voor management teams

Een manager zit altijd in twee teams: zijn eigen team en het management team. Vaak besteedt hij het minste tijd aan het MT. Dat is logisch omdat iedereen zijn eigen winkeltje moet runnen. Zelf vond ik MT-vergaderingen stiekem een beetje zonde van mijn tijd. Toch is het de moeite waard om te werken aan teambuilding in het management team. Hier onze 5 Gouden tips:

1. Maak concreet wat je samen moet doen
Jouw baas in het MT verwacht soms meer van de onderlinge samenwerking dan de rest van het MT. Zelf heb je het namelijk al druk genoeg met je eigen medewerkers. Het is ook niet nodig om de hele tijd samen te werken met je MT-collega’s. Bespreek daarom concreet de onderlinge verwachtingen over de samenwerking. Bepaal wat je écht samen moet doen en hóe je dat samen gaat doen. Monitor samen de voortgang en voor de rest kan je je lekker terugtrekken op je eigen eiland. Dat is wel zo duidelijk.

2. Faciliteer de samenwerking tussen de teams
Het MT is bij uitstek verantwoordelijk voor de samenwerking tussen teams. Toch verwachten leidinggevenden van hun medewerkers dat ze elkaar opzoeken en samen problemen oplossen. Niet onterecht, maar medewerkers durven elkaar vaak niet zomaar feedback te geven.  Faciliteer de onderlinge samenwerking door medewerkers bij elkaar te brengen met een duidelijke opdracht. Bespreek de samenwerking vervolgens op gezette tijden. En als het nodig is, hak je knopen door in het MT.

3. Het MT ís de cultuur
Soms horen wij een management team tijdens teambuilding verzuchten dat medewerkers elkaar meer moeten aanspreken, hun afspraken moeten nakomen en meer over de schutting moeten kijken. Het MT bedenkt vervolgens een aantal kernwaarden en start een cultuurtraject voor de medewerkers. Hou jezelf de spiegel eens voor. Hoe houdt het MT met het eigen gedrag de cultuur in stand? Wat kan het MT zelf verbeteren in de samenwerking? Geeft het MT elkaar ook feedback? Practice what you preach en laat voorbeeldgedrag zien.

4. The devil is in the details
Als je in het MT een discussie abstract voert, kan niemand het ermee oneens zijn. Natuurlijk moeten we de klant centraal stellen, de processen verbeteren en meer doen met minder mensen. Pas als je samen concreet maakt wat de impact is op jouw afdeling en jouw individuele medewerkers, begint de echte discussie. Verschillen van mening komen meer aan de oppervlakte. Het MT zal er samen uit moeten komen. Als alle belangen op tafel liggen, kan het MT deze uitruilen. Je zal elkaar wat moeten gunnen om verder te komen.

5. Bespreek de samenwerking
Het is logisch dat het MT met name inhoudelijke onderwerpen bespreekt. Toch loont het ook de moeite om te bespreken wat er goed gaat in de samenwerking. En wat er beter kan. De dingen die in de onderlinge samenwerking spelen, bepalen vaak de daadwerkelijke slagkracht van het MT. Als het management team 5% van zijn tijd aan besteed aan de samenwerking is dat al voldoende. Dat kan tijdens teambuilding of een heidag. Maar het kan bijvoorbeeld ook als laatste punt bij elke vergadering.

Wil je meer weten over hoe Schateiland jouw management team kan faciliteren, bijvoorbeeld op een teamdag of teambuilding? Bel ons dan op +31 6 26961659 of info@schateiland.be.

Dit bericht is geplaatst in communicatie, Cultuurverandering, Samenwerken. Bookmark de permalink.